3 stappen naar je financieel overzicht
Tegenwoordig is het niet eenvoudig om een cent aan de kant te zetten. Je hoort iedereen klagen over de gestegen prijzen of minder inkomsten. Dan stel ik me echter de vraag: heb jij enig idee waar je geld naartoe gaat of hoe het binnenkomt?
Zicht hebben op je financiën moet één van jouw prioriteiten zijn. Het is namelijk enorm verleidelijk om mee te gaan met de nieuwste smartphones, wagens of meubels. Maar kan je het jou permitteren? En hoe behoud je nog overzicht in je uitgaven, inkomsten en netto waarde? Lees daarom snel deze 3 stappen naar je financieel overzicht.
1. Uitgaven bijhouden
Het is belangrijk om te weten wat je vaste onkosten zijn. Dan heb ik het niet alleen over je maandelijkse rekeningen. Het gaat ook over wat je uitgeeft in de winkel of aan verwennerijen. Daarnaast zijn er vaste onkosten die je pas per kwartaal, half jaar of jaar moet betalen.
Wanneer je daar een zicht op hebt, weet je wat overblijft. Dan kan je plannen of budgetteren waar het naartoe moet. Voorzie hier vaak genoeg voldoende tijd voor. Het is namelijk het belangrijk begin naar je financieel overzicht. Of je jouw geld ook effectief zo uitgeeft, is uiteraard aan jou om bij te houden.
2. Inkomsten genereren
Wanneer je een budget opstelt, moet je natuurlijk ook je inkomsten weten. In het ideale geval liggen deze in balans met je uitgaven en doelen. Als je tekorten opmerkt in je reservebuffer, investeringen of spaaropdrachten, kan je nadenken over meerdere opties. Zo kan je overwegen om van je hobby een extra inkomstenbron te maken. Een andere optie is om de spullen die je niet meer gebruikt of kleren die je niet meer draagt, te verkopen. Op business-vlak kan je overwegen diensten, producten of hulpmiddelen die je zelf niet meer aanbiedt, te verkopen aan derden. En je kan tenslotte ook je business zelf uitbreiden met varianten van je huidig aanbod.
3. Overzicht creëren
Wanneer je bovenstaande gegevens verzameld hebt, plaats je ze langs elkaar. Een financieel overzicht is echter meer dan een budget waar je plus en min ziet staan. Jouw persoonlijk overzicht moet ook aanduiden waarom je elke maand een bepaalde betaling zou doen. Noteer duidelijk waar je spaargeld voor dient. Maak bijvoorbeeld gebruik van het meerdere-rekeningensysteem en benoem elke rekening met het doel ervan.
Bereken duidelijk hoeveel buffer je nodig zult hebben en jij je goed bij voelt. Een vuistregel die hier vaak bij wordt gebruikt, is je vaste onkosten en boodschappengeld voor een periode van 6 maanden. Voorzie dan elke week of maand een overschrijving hiernaartoe, hoe klein ook, zodat je die buffer gestaag ziet groeien.
Maak bovendien een opsomming van toekomstige investeringen die je nog wilt doen. Voor de eerstvolgende waarvoor je gaat sparen, voorzie je dan ook een aparte rekening die je kan zien groeien.
Het kan zo eenvoudig zijn als in een Excel elke rekeningstand mét doel op te sommen. Zo creëer je jouw persoonlijk plan naar een grotere netto waarde. Als je correct berekent en deze Excel regelmatig raadpleegt, visualiseer je jouw droomleven en het pad ernaartoe.
Hulp nodig?
Ik spreek in dit artikel over een budget opstellen, uitgaven beperken, en meer inkomsten genereren. Het gaat hierbij erom te weten waar je naartoe wilt en kunt. Dat is een enorme opgave. Als je echter deze stappen opdeelt in kleinere hapklare beetjes, is het al veel beter te doen.
Wanneer je dan op zoek gaat naar raad over toekomstige investeringen of beleggingen, kan je terecht bij meerdere personen. Denk hierbij zeker aan de financieel adviseur van je boekhouder of bank, of je zelfstandige verzekeringsmakelaar.
Als je liever niet je bank raadpleegt of geen boekhouder ter beschikking hebt, kan je enorm veel informatie online vinden. Het is echter niet zo eenvoudig om tussen al die ideeën een systeem of advies te vinden dat bij jou van toepassing is.
Wil je hulp? Check dan zeker de workshop Klaar Voor Groei waar de focus gaat naar je inzicht in jouw business. Zo leer je je eigen droomleven uit te bouwen zonder je te verliezen in 500 voorbeelden. Het wordt op die manier een financieel overzicht dat op jouw lijf geschreven is.