|

4 Stappen tot een Geweldig 2019!!!

Het jagen op cadeaus en de familiebezoeken zijn gebeurd. De grootste drukte van de feestdagen is voorbij. Sommigen vallen echter in een gat. Niet omdat ze niets te doen hebben maar omdat ze geen dringende zaken meer hebben met deadlines, omdat de nachten nog steeds lang duren en de zon hen niet kan prikkelen. Het is dus het ideale moment en het ideale weer om even tot rust te komen en na te denken over wat je wil. Hoog tijd voor een dag voor jezelf!

Brain Dump

Allereerst neem je een blanco papier, boekje of Word-document. Kies een pen of pennen in meerdere kleuren of stiftjes, whatever tickles your fancy en je inspireert om verder te schrijven. Noteer vervolgens alles wat je in 2019 zou willen doen, bezoeken, leren of bekijk het grootser en maak een bucket list voor het leven.

Je kan dit op een half uur doen of je hele voormiddag ervoor uit trekken. Doe het vooral rustig met een tasje thee of bambu koffie. Neem je tijd en laat je gedachten de vrije loop.

Doelen Ontdekken

Na een lichte middagmaaltijd kan je weer verder. Neem dan je notities erbij en markeer of kleur activiteiten die je kan combineren. Zo kan je genoteerd hebben dat je elke maand met het gezin een uitstapje wilt doen maar ook dat je nog eens naar Gent wilt. Dit valt in dezelfde categorie en duid je op dezelfde manier aan.

Denk ook na waarom je bepaalde doelen stelt. Mogelijk is er een onderliggende reden en kan die op een andere manier ingevuld worden. Zo kan het ook zijn dat een andere doelstelling de eerste overbodig maakt.

SMART Doelen

Je avond besteed je aan onderzoek en je doelen SMART maken. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Aantrekkelijk, Realistisch en Tijdsgebonden. Doel per doel zoek je dus naar een zo concreet mogelijke omschrijving van wat je wilt doen of hebben qua wat, hoeveel en wanneer. Elk doel moet iets zijn wat je écht wilt (Aantrekkelijk) en wat haalbaar is binnen een gegeven tijdspanne. Zorg ook voor leuke afbeeldingen, foto’s of quotes die je in de toekomst kan gebruiken als motivatie. Verspreid ze in je badkamer, kleerkast, auto, ontbijtkast, agenda of als achtergrond op je laptop, computer of gsm.

SMART, GOST, Eisenhower Matrix

Nu je je SMART-doelen hebt, ben je al halverwege de GOST-methode. Deze draait erom je doelen (Goals) te concretiseren tot doelstellingen (Objectives of SMART-doelen), vervolgens uit te werken hoe je dit gaat behalen (Strategie) en tenslotte de concrete deeltaken (Tactiek) om elke dag of week korter bij je doel te raken.

Wat je effectief aan taken vastlegt in je planning, kan je bepalen met de Eisenhower Matrix. Kies voor uitvoeren, delegeren, uitstellen of elimineren (overbodig of automatisch maken). Behoud zo je overzicht en je focus op wat jij belangrijk vindt en doe deze oefening op tijd en stond opnieuw.

Veel succes!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *