|

5 afspraken die je in je agenda moet hebben

Wanneer je een droom hebt, moet je een actieplan uitwerken en elke stap uitvoeren. Sommige taken meermaals zelfs. Als je dus zo’n doel hebt, is het belangrijk tijd te voorzien voor de verschillende tussenstappen.

Heel vaak gebeurt het dat je je agenda overboekt of je actieplan te ambitieus instelt. Het is namelijk cruciaal om SMART-doelen op te stellen en daar valt Tijdsgebonden en Realistisch onder als eigenschap.

Om je doelen te kunnen behalen, moet je weten hoeveel ruimte je wel of niet in je schema hebt. Daarom overloop ik even de blokken die je zeker in je agenda moet voorzien.

  1. Je afspraken
  2. Je financiële “afspraken”
  3. Je terugkerende huistaken
  4. Je taken richting je doelen
  5. Ontspanning

Je afspraken

Wanneer je een afspraak, date of vergadering vastlegt, heb je een belofte gemaakt waar je je best aan houdt. Plaats deze dus steevast in je agenda en hou rekening met tijd om je klaar te maken en reistijd tussen je verschillende locaties.

Je financiële afspraken

Bijna elke factuur die je binnenkrijgt legt je een uiterste betaaldatum op in de toekomst. Dit is de afspraak die je hebt gemaakt met je leveranciers. Als je je facturen liever niet meteen betaalt maar werkt op het Just In Time-principe, raad ik je aan om deze data en bedragen aan je agenda toe te voegen. Zorg dus ervoor dat je een ogenblik voorziet om op je computer al je betalingen uit te voeren. In deze herinnering of dit tijdsblok kan je je facturen met bedragen noteren.

Je terugkerende huistaken

Voor sommigen voelt het heel natuurlijk aan om je huishouden bij te houden. Als je echter een warhoofd bent of met momenten zo geconcentreerd bent op een nieuw project, raak je al eens de tijd uit het oog. Voorzie korte tijdsblokken en zelfs gewoon een kleine herinnering om bepaalde opdrachtjes uit te voeren. Laat dus de afgeronde wasbeurt niet langer meer in de machine steken maar programmeer een alarm op je gsm om de overgang naar de droogkast te gaan maken. Vind je het handiger om je strijk wekelijks aan te pakken? Creëer een herhalende afspraak in je digitale agenda zodat je hier zeker tijd voor vastlegt.

Je taken richting je doelen

Een doel bestaat nooit uit één grote opdracht; die bestaat altijd uit meerdere deeltaken of tussenstappen. Wanneer je bijvoorbeeld tegen eind dit jaar een e-book wilt schrijven, kan je dit opsplitsen in de verschillende hoofdstukken die je bedacht hebt of opdelen in de verschillende fases van het schrijfproces zoals outlines, tekst, illustraties, coverfoto, dankwoord en samenstellen. Voor elk onderdeel voorzie je één of meerdere tijdsblokken verspreid over de komende maanden.

Ontspanning

Tenslotte is het cruciaal en van vitaal belang om tijd te voorzien voor ontspanning. De boog kan namelijk niet altijd gespannen staan! Alle eerdere blokken structureer je best zodat je voldoende afwisseling hebt tussen fysieke inspanning, relationele ontspanning, rust en mentale denkoefeningen. Boek dus je momenten voor self-care, sport, familie en vrienden ook in je agenda als een echte afspraak. Het is zodanig belangrijk ook aan jezelf te denken dat je de momenten met een goed boek of een leuke film niet mag wegcijferen als “daar komt het nog wel van”. Plan dit ook in en hou je eraan.

Impulsiviteit

Als je alles plant, haal je dan het plezier en de spanning over het ongewisse uit je leven? Neen! Je voorziet ruimte. Wanneer je een blok voorziet in je agenda en die dag kom je een oude vriendin tegen, loopt je planning al eens uit. Dat moet mogelijk zijn! Je weet echter dat je bepaalde taken gedaan wilt krijgen, ofwel omdat je baas het je oplegt, ofwel omdat je je eigen baas bent en zelf kiest waar je naartoe wilt werken, ofwel omdat het huishouden anders een puinhoop wordt.

Wat de situatie ook is; als je voorziene blokken in balans zijn over de categorieën hierboven, moeten ze vroeg of laat toch uitgevoerd worden. Wanneer je echter meer ontspant dan aan je doelen werkt, moet je je deadline of je echte motieven onder de loep nemen.

Leer taken uitbesteden, automatiseren of stel je doelen bij. Alles is mogelijk maar het begint bij je eigen agendabeheer. Kies dus je eigen mindset en prioriteiten, behoud je focus en wees flexibel.

Succes!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *