6 vragen die je jezelf moet stellen

Er wordt vaak gesproken over je levensdoel, de zin van jouw leven, je passie, je joie de vivre. Wat als je die niet weet? Wat als je die openbaring nog niet ervaren hebt? Niet iedereen krijgt een idee door een appel die op zijn hoofd valt.

Wanneer je weet waar je pad heen moet gaan, raak je in “the flow”. Je ziet kansen wanneer ze zich voordoen en durft opportuniteiten nemen die je korter bij je passie brengen. Op momenten dat je in overwhelm raakt, helpt je visie om de prioriteiten eruit te halen. Ben je ook zo enthousiast om over jouw master plan te praten of ben je nog naarstig op zoek naar hét teken wat je hoort te doen? Wacht niet op jouw eureka-moment. Hier zijn 6 vragen om erachter te komen.

Wat zijn je natuurlijke talenten?

Maak een lijst van je talenten. De taken die je gemakkelijk afgaan, de klusjes die je het liefste en het beste uitvoert, de opdrachten waar je je graag voor opgeeft als vrijwilliger, dat zijn de talenten die je hebt. Als je je daar niet zo weg in weet, kan je steeds de methode van de KernTalenten toepassen. Er zijn heel wat officiële uitvoerders van een correcte analyse en je kan gebruik maken van loopbaancheques. Ik raad je hierbij aan om Mireille te contacteren.

Wat zijn je interesses?

Alles wat je aandacht grijpt, de kleine weetjes die blijven hangen, de gedachten die vanuit je achterhoofd zich terug naar de voorgrond dringen, die zaken noteer je op een aparte lijst.

Is er overlap tussen die twee?

Een derde en zeer belangrijke lijst: schrijf alles op wat beide lijsten gemeenschappelijk hebben. Iets wat je goed en graag doet, is hetgene je nodig hebt om geld te verdienen. Loving what you do, is happiness. Doing what you love, is freedom. Als je betaald wordt om te doen wat je graag en goed doet, ligt de wereld aan je voeten.

Beeld je in als 90-jarige. Wat wil je gedaan hebben?

Iedereen wil een volledig leven; zo lang mogelijk zo gezond mogelijk blijven om kwaliteitsvol te kunnen leven. Vraag jezelf af wat je wil gedaan of bereikt hebben vooraleer het einde nabij is. Creëer een soort bucket list zodat je je levensdoelen kent.

Hoe wil je herinnerd worden?

Als het einde voorbij is, rest er ons enkel nog de herinnering. Als je kan definiëren hoe je in de nagedachtenis van anderen wilt zitten, weet je hoe je door het leven moet gaan. Er zijn heel wat opties: harde werker, devote huisvrouw, carrière-mens, moppentapper, rots in de branding, helpende hand, ondernemer, podiumbeest, pionier of feestbeest…

Wanneer voel je je het meest in je element?

Omschrijf de situaties waarbij je productiviteit maximaal is. Denk na over de momenten dat je je volledig bewust bent van je omgeving, je ademhaling en het nu. Wanneer je het gevoel hebt dat de tijd vliegt, ben je bezig met de zaken die je hart het meeste aangaan.

Conclusie

De antwoorden op deze vragen kunnen je ogen geopend hebben of je passie bevestigd. Zit niet stil, laat de tijd niet weg vliegen uit je handen en volg je dromen. Haal het maximale uit je tijd, je daden en je leven.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *