6 vragen om je uitstelgedrag te temmen

Iedereen kent het wel; je wil aan je lenteschoonmaak beginnen maar weet niet wat eerst dus doe je niets. Of je hebt honderden verschillende taken op je lijst staan maar blijft zelfs de eerste ervan uitstellen. Er is natuurlijk ook nog het fenomeen van tegen die ene klus of dat ene project zo op te kijken dat je het simpelweg blijft uitstellen.

Ik ken het ook en heb me door menige taken moeten ploeteren om tevreden naar het resultaat te kunnen kijken. Hier zijn zes vragen om een einde te maken aan je uitstelgedrag.

Waarom?

Allereerst is het heel belangrijk te weten waarom je een bepaalde taak, takenlijst of project tot een goed einde wilt brengen. Het lijkt banaal en is soms zelfs heel voor de hand liggend waarom je iets moet doen maar het zorgt dat je de voordelen op de voorgrond plaatst.

Waarom niet?

Wat eveneens belangrijk is, is begrijpen waarom je een taak blijft uitstellen. Vaak is het antwoord een deel van de oplossing. Als je bijvoorbeeld weet dat je de lenteschoonmaak uitstelt omdat je herinneringen van een overleden familielid wilt vermijden, plan het sorteren dan in samen met je nicht of zus. Herinneringen zijn iets leuks maar mogen je niet tegenhouden om verder te gaan (met de klus of met je leven). Zorg voor voldoende tijd maar doe het gewoon.

Wat?

Soms is het ook een kwestie van teveel. Als je door het bos de bomen niet meer ziet, moet je ze elk apart benoemen om ze één per één te kunnen omhakken.
Een andere manier van teveel is wanneer je zoveel in plant op een dag dat je niet alles gedaan krijgt en ontevreden slapen gaat. Dit vreet aan je zelfbeeld en demotiveert om nog takenlijsten op te stellen. Dan moet je leren je eigen tempo te kennen en welke taken je wel kan combineren op één dag.

Wat niet?

Bekijk eens waarmee je je bezig houdt tijdens het uitstellen. Dit zijn je afleiders. Je hoort deze tot een minimum te beperken als je vooruit wilt. Een tweede optie is om er een vaste moment voor te voorzien. Zo kan je gerust ‘s avonds tussen 19u en 20u je sociale media checken in plaats van elk kwartier van de avond je feed te gaan refreshen.

Hoe?

Zorg voor leuke quotes of afbeeldingen die je doorheen je dag tegenkomt om je te herinneren aan alle redenen om je beste zelf te worden. Dit houdt in dat je jezelf kent, alsook je motieven, drijfveren en wensen. Als dit ook als één grote brok op je af komt, lees dan zeker mijn vorig bericht over 6 vragen die je jezelf moet stellen.

Werk met takenlijsten. Schrijf van je af wat nog moet gebeuren en bekijk het objectief vanop een afstand. Ook al kan het zorgen voor overwhelm als je het niet goed aanpakt (lees dan zeker mijn tips), het vormt je stappenplan en je overzicht. Plan het naargelang in.

Wanneer je een tijdsblok hebt voorzien voor een taak, zorg dan dat je zo min mogelijk afleidingen hebt. Zet je gsm uit, ga op voorhand met je hond wandelen, programmeer je tv-programma voor opname en kies een leuke achtergrondmuziek.

Vraag hulp waar nodig. Als je iemand op de hoogte brengt dat je een bepaald project gaat uitvoeren, ben je aansprakelijk tegenover die persoon. Wanneer je een sportsessie inplant samen met een vriendin, kan je moeilijk nog maar eens uitstellen. Indien je niet weet waar beginnen, kan je online gaan zoeken en tips zoals dit bericht tegenkomen. Het heeft allesbehalve nut om het warm water opnieuw uit te vinden dus kan je altijd wel ergens of bij iemand terecht.

Vier tenslotte je overwinningen! Wanneer je je ramen eindelijk gewassen hebt, staar je toch automatisch even tevreden uit het raam? Net zoals wanneer je een knutselproject hebt afgerond en iedereen het mag weten. Na een succesvolle week kan je ook extra genieten van die kop koffie bij een vriendin. Of wanneer je het grootser zag en je gelijkvloers gerenoveerd hebt, hoort er een mini-housewarming bij.

Wanneer?

Nu! Elke keer wanneer je nog eens iets uitstelt, overloop je deze vragen en zorg je voor je eigen motivatie. Ga na wat je tegenhoudt, wat je afleidt en wat je wel wilt. Zo weet je je prioriteiten en zal je bepaalde taken en projecten niet langer uitstellen.

Welke tip ga jij zeker eens toepassen of heb je zelf nog raad?

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *