Waarom werken aan je business?

Wanneer je steeds maar holt om je werk gedaan te krijgen, eindig je je dag uitgeput. Als de grenzen van werk en privé lijken weg te vallen, gun je jezelf geen moment rust. Wanneer je niet meer weet wat je als eerste moet aanpakken, ben je bezig aan je eigen rat race. Als werknemer kende ik dit gevoel al en weigerde ik eraan toe te geven. Zelfs toen begreep ik waarom je moet werken aan je business.

“Waarom werken aan je business?” verder lezen

Waarom wil jij efficiënter werken?

Je bedrijf, je doelen, en je missie moeten doordrongen zijn van je motivatie. Daarom moet je jezelf regelmatig de vraag stellen: waarom wil jij efficiënter werken?
Zowel in de A.N.F.R.A.-methode als in elke cursus van Efficiënt Ondernemen komt naar voor: waarom wil jij efficiënter werken? Wat is jouw beweegreden? Waar ligt je motivatie? Het is een fundamentele vraag in stap 2: Neuzen in Dezelfde Richting. Daarom schrijf ik ook vol passie over dit onderwerp in deze blog.

“Waarom wil jij efficiënter werken?” verder lezen

De ultieme manier om je focus te behouden

Je kan het zo gek nog niet bedenken of iemand heeft het wel eens als droom gehad. Echter pas wanneer dromen omgezet worden in doelen, worden ze concreter. Dan volgt de stap om je doelen om te zetten in actieplannen waarbij je opstelt wat je (bijna) elke dag moet doen om er te raken. En het doen!
Deze 4 stappen zijn zo simpel maar worden slechts door enkelen in de praktijk gebracht. Waar ligt dat aan?
FOCUS.
Je hoort vaak dat je je doelen moet visualiseren en dit voelt (vooral voor de mannen) fluffy aan om te beginnen knippen en plakken met foto’s van je ideale auto. De ultieme manier om je focus te behouden is echter veel meer down-to-earth: visualiseer je actieplan!

“De ultieme manier om je focus te behouden” verder lezen

Waarom je levenslang wilt leren

Beeld je maar eens even in: je hebt je branche onder de knie, jouw business ligt in een stabiele sector, je klanten weten je te vinden, en je gezin weet wat ze aan je hebben. Kortom gaat elke dag zijn gewone gangetje en alles bolt.
Klikt toch als een leuk sprookje? Welke sector is ooit stabiel, welke branche groeit nooit, en hoe kan het dat trends in marketing plots ophouden en je stabiel kan verder kabbelen?
Daarenboven klinkt het oersaai als je nooit meer een uitdaging op je pad zou krijgen!
Dit is waarom je levenslang wilt leren. Elke dag hoort je op te winden en nieuwe lessen met zich mee te brengen. Je kan die vanzelf tegenkomen of je kan nieuwe lessen gaan opzoeken.

“Waarom je levenslang wilt leren” verder lezen

KPI’s of kerncijfers

Weet jij waarmee je bezig bent? Je kan op zelfstandige basis veel uren werken maar als je niet bezig bent met je KPI’s of kerncijfers, weet je niet of je succesvol bent. Dan ben je niet op de hoogte of je voldoende aanrekent, alles factureert, alles betaald wordt en zelf alles betaalt. Je zou zo maar eens failliet kunnen gaan zonder dat je het zag aankomen.

“KPI’s of kerncijfers” verder lezen

Ah die is nu niet bereikbaar

Niets is zo irritant als voor een gesloten winkel te staan, of te ontdekken dat een leverancier of collega op verlof is wanneer je ze probeert te contacteren, of dat jouw contactpersoon slechts deeltijds werkt en, uiteraard, vandaag is net die dag!
Net wanneer je iemand of iets dringend nodig is, komt je tot de vaststelling “Ah die is nu niet bereikbaar”.
Waar ligt dit aan?

“Ah die is nu niet bereikbaar” verder lezen

Goede afspraken met je boekhouder

Boekhouders hebben zich steeds aan de regels te houden en scholen zich steeds bij. Zo zorgen ze ervoor dat ze jou optimaal kunnen helpen en het maximale uit je zaak halen.
Wanneer je een boekhouder kiest, is het belangrijk te kijken naar betrouwbaarheid, bereikbaarheid, kennis van jouw sector, en tarieven.
Ook is het enorm belangrijk om goede afspraken met je boekhouder te maken. Hoe lever je de documenten aan? Wat is de deadline daarvoor? Hoe en wanneer is het kantoor bereikbaar? Hoe snel mag je antwoord verwachten? Wanneer krijg je financiële rapporten?

“Goede afspraken met je boekhouder” verder lezen

Lap! Vergeten te doen! Ik heb hulp nodig!

Wist jij dat er één keer per jaar een Btw-listing moet doorgegeven worden? Of dat je zelf je eco-cheques moet bestellen voor je werknemers van zodra dit op de loonbrieven vermeld staat? Je Btw-aangiftes moeten ook tijdig gebeuren. Ben je op de hoogte waar je je adreswijziging moet doorgeven?
Denk je nu bij eender welk van hen “Lap, vergeten te doen!”? Dat kan je op verschillende manieren oplossen en hier lees je hoe.

“Lap! Vergeten te doen! Ik heb hulp nodig!” verder lezen