| |

Een overvol bureaublad: zo pak je het aan!

Iedereen kent het gevoel snel iets te willen doen in die overschot van vijf minuutjes voor je naar je volgende taak of afspraak doorgaat. Je opent dus je laptop. Dan zoek je tussen je icoontjes naar de juiste. Je ziet echter een ander programma staan dat je ook even wil doen. Plots zijn je vijf minuten om en heb je niet gedaan waarvoor je je laptop hebt opgezet.

Wanneer je hectisch door het leven gaat of juist graag veel combineert, is overzicht extreem belangrijk. Een slordige bureau of een overvol bureaublad is dan uit den boze. Ik ben enorm enthousiast over deze tip die ik jullie graag meegeef. Kijk en verwonder.

Door de bomen het bos niet meer zien

Wanneer je aan je computer op het werk of in je thuiskantoor aankomt, wil je dat die vlot en efficiënt werkt. Hiervoor moet je tijdig een back-up maken van je gegevens en overbodige zaken en programma’s verwijderen. Dit valt onder het principe van feng shui of het minimalisme. Welke reden je ook hebt, een opgeruimd bureaublad nodigt uit om te werken en richt je op resultaten.

Door het bos de bomen niet meer zien

Je kent ze wel; de collega’s die elke week een andere foto van hun kinderen als achtergrond hebben of de vakantiefoto’s van die ene rugzakreis die ze ooit gedaan hebben. Beiden zorgen echter voor dwalende gedachten. Kies daarom steeds voor een neutrale achtergrond met een kleinere persoonlijke touch. Bekijk het zo; je zit aan de computer om geld te verdienen (en je zal redenen genoeg hebben) maar op die moment ligt je focus bij het werk uitvoeren en niet bij de dromen die je nog wilt vervolmaken. Hou die reminder dus klein en in je buurt maar vul er niet je hele computerscherm mee.

De persoonlijke touch

Om mijn reminder maar ook mijn overzicht te behouden, heb ik me aan mijn laptop gezet en Canva opgestart. Die heb ik al eerder vermeld en nu heb ik een eigen bureaubladachtergrond ermee ontworpen. Het is enorm eenvoudig; slechts 3 stappen!

  1. Kijk allereerst de afmetingen van je achtergrond na. Bij mij moest ik simpelweg klikken met de rechtermuisknop op mijn bureaublad, doorgaan naar ‘Beelscherminstellingen’ en daar kan je zien op welke resolutie je scherm staat ingesteld.
  2. Van zodra je dit weet, kan je naar je gratis Canva-account gaan. Daar klik je rechtsboven op aangepaste afmetingen en voer je de gevonden resolutie van stap 1 in.
  3. Tadaa! Blanco canvas! Maar niet lang, er is namelijk heel wat keuze uit achtergronden, kaders en tekstvakken.

Wanneer je je neutrale achtergrond hebt gekozen, zijn hier enkele tips hoe je je achtergrond kan inrichten.

  • Let op dat je je scherm symmetrisch invult. Je geest heeft graag evenwicht en dat creëer je automatisch wanneer je in paren werkt.
  • Gebruik gekleurde blokken om je iconen te sorteren. Je kan kiezen tussen snelkoppelingen naar veelgebruikte webpagina’s of naar de programma’s die je veelvuldig gebruikt. Daarbij kan de volgorde op prioriteit of alfabetisch lopen.
  • Kies kleuren die je blij maken. Alles draait om de mindset en om in die aandachtszone te raken maak je je werkplek best zo aangenaam mogelijk. Leuke kleuren, aangename achtergrondmuziek, een opgeruimde bureau en een comfortabele stoel zijn vitaal hiervoor.
  • Vergeet zeker niet je reminder waarvoor je nu aan ’t werk bent. Voeg een detailfoto toe van je gezin, de volgende vakantie of je droomwagen.

Hierboven zie je nog even mijn resultaat maar ik wil graag zien hoe jullie bureaublad eruit ziet. Drop een foto in de comments.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *