| |

Hier gaat je geld naartoe!

Kom je lezen omdat je het niet weet? Daar zullen we dringend iets aan veranderen!

Wanneer je doelen stelt, moet je je huidige situatie onder de loep nemen. Je kan namelijk niet een route uitstippelen naar je droombestemming als je het startpunt niet kent. Als jij je leven financieel wilt verbeteren, is het dus van levensbelang om te weten waar je centen naartoe gaan. Lees dus snel verder voor enkele praktische tips.

Op papier of digitaal?

Allereerst moet je jezelf kennen. Is je gsm je levensader? Dan kan je vertrouwen op ontelbare apps. Heb jij steeds een handtas, rugzak of aktetas bij je? Dan zou je kunnen overwegen om een klein notitieboekje bij te houden. Doet die handtas echter al dienst als een EHBO-koffer, afvalbak, snoepvoorraad en draagbaar kantoor, is het misschien aangeraden om toch digitaal te gaan.

Notitieboekje

Het basisprincipe is eenvoudig: wanneer je iets uitgeeft, noteer je het (dit geldt ook voor digitaal). Zo maak je een opsomming van je betalingen van facturen via overschrijving en cash alsook de aankopen in de winkel of op de markt. Zeker niet vergeten dat je eens een koffietje of pintje gaat drinken. Dit zijn natuurlijk ook uitgaven.

Applicaties

Wanneer je je app store opent, heb je keuze uit massaal veel applicaties om je uitgaven bij te houden. Hierbij raad ik aan om een applicatie te kiezen waar je ook via je computer of laptop kan op inloggen. Dit is handig als je op een groter scherm een overzicht wilt maken.

De opties zijn uiteenlopend. Zo is er de mogelijkheid je uitgaven bij te houden zoals in een notitieboek. Daarnaast zijn er applicaties waarbij je op voorhand je verschillende budgetten ook kunt ingeven. Wanneer je echter nog maar begint met een overzicht te maken van je zuurverdiende centen, is dit vaak een groot obstakel waardoor velen het al opgeven.

Via je mobiele bank-app

Ikzelf houd bijna nooit cash op zak. Hierdoor gebruik ik geen applicatie maar controleer ik om de 1 à 2 maanden mijn uittreksels op mijn gsm om daar mijn uitgavenpatronen te verifiëren met mijn lopende budgetten.

Vergelijk

Dat laatste is enorm belangrijk. Je situatie verandert namelijk continu. Het is dus van vitaal belang dat je op de hoogte blijft van je eigen gewoontes. Het zit hem soms in de kleine zaken zoals een broodje uithalen voor op het werk ‘s middags of een koffie uithalen in het tankstation terwijl je die thuis goedkoper kan maken en meenemen. Weet jij waar jij jouw koffiekeuze het goedkoopst kan aankopen?

Ook op vlak van je leveranciers maak je best regelmatig de vergelijking op. Test-Aankoop kan je hierbij helpen maar je kan het ook zelf door regelmatig de prijzen online te vergelijken (en dat bespaart je weer een abonnementskost). Wist je dat gsm-abonnementen vaak worden aangeboden met “ betaal nu slechts €xxx gedurende de eerste maanden” of “word nu klant en geniet van deze dienst gratis”?

Overzicht

Nu heb je overzicht en kan je uitrekenen hoeveel je elke maand nodig hebt. Er bestaan ook ideale verhoudingen van de verschillende onkosten, spaarrekeningen en investeringen. Hier later meer over.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *