|

Hoe kies je je boekhouder?

Wanneer je voor een bijverdienste kiest of je eigen baas wilt zijn, heb je een btw-nummer nodig. Om alles finaal te controleren bij elke aangifte ben je aangewezen een boekhouder onder de arm te nemen. Hoe begin je daaraan?

Gebruik de komende 7 aandachtspunten om ervoor te zorgen dat je een boekhouder aanneemt die voor jou de perfecte match is.

  1. hou het officieel
  2. size matters
  3. vergelijk
  4. ga hun reputatie na
  5. vraag naar hun werkwijze
  6. vraag naar hun prijzen
  7. goede verstandhouding

Hou het officieel

Het is wel zo handig om een familielid of vriend te hebben die je wil helpen met je boekhouding. Als ze echter geen gecertificeerde boekhouder of accountant zijn, zullen ze niet up to date blijven met de wetgeving en veranderende regels. Een goede boekhouder is zeker zijn geld waard en bespaart je een veelvoud ervan omdat je met alles in orde zal blijven.

Size matters

Afhankelijk van de grootte van je onderneming of ondernemingsdoelen, kan het belangrijk zijn om een boekhouder of een heel kantoor ter beschikking te hebben. Zo zal je bij een kantoor steeds meerdere mensen hebben die toegang hebben tot je dossier en je advies kunnen verstrekken op het ogenblik dat je het nodig hebt. Wil je daarentegen een eenmanszaak blijven en one-on-one besprekingen met je boekhouder wensen, kies je voor een zelfstandige boekhouder die de door jou gewenste kwaliteit levert.

Vergelijk

Het is niet omdat je vader zelfstandige is, dat je zijn boekhouder ook moet onder de arm nemen. Ga het gesprek aan met meerdere boekhouders, vraag naar hun ervaringen en of ze al cliënten hebben in vergelijkbare sectoren. Al deze punten zullen ertoe bijdragen dat ze voor jouw onderneming werk op maat kunnen leveren.

Hun reputatie

Geloof ze niet op hun woord. Het lijkt misschien achterdochtig maar als je iemand je cijfers toevertrouwt, zal je ofwel een vruchtdragende samenwerking vinden ofwel een kostelijke grap naar RSZ, belastingen en omschakeling naar een andere boekhouder moeten betalen. Ga dus zeker niet over één nacht ijs en vraag eens rond binnen je netwerk van ondernemers.

Werkwijze

Heel wat boekhoudkantoren werken al digitaal maar als je zelf nogal een digibeet bent, moeten ze openstaan om nog steeds papieren te verwerken. Ook de manier om je gegevens te bezorgen kan op meerdere manieren en deze leunt best zoveel mogelijk aan bij je eigen administratie. Vraag hier dus zeker naar.

Kostprijs

Zoals ik eerder zei, een goede  boekhouder is zijn geld waard. Het is echter vitaal dat je boekhouder toch binnen je budget ligt. Wanneer je dus je kennismakingsgesprek aangaat, mag je zeker niet nalaten dit onderwerp aan te snijden.

Verstandhouding

Je kan iemand zijn taal spreken qua termen en inhoud maar daarnaast heb je nog een derde dimensie, namelijk de verstandhouding. Je boekhouder moet begrijpen wat je doelen zijn, de manier waarop je ernaartoe wilt werken en nuttig advies kunnen geven hoe je je investeringen, spaartegoeden en onkosten optimaal benut. Zo kan je komen tot de perfecte match. Dit wil zeggen dat je je kan focussen op die bedoelde groei en je boekhouder volledig kan vertrouwen om je tijdig nieuwe investeringen of kosten voor te stellen.

Conclusie

Wanneer je een zelfstandige activiteit opstart, ga je dus best het gesprek aan met zo’n drie gecertificeerde boekhouders. Kijk dan of jullie qua beschikbaarheid, administratie, budget, taalgebruik en visie over je bedrijf overeenkomen. Maak tenslotte je keuze en focus je op je dromen.

Succes!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *