|

Hoe maak je je dromen waar?

Ben je ook al eens verhuisd? Grote kans van wel. Daarbij kom je meestal heel wat spullen tegen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. Zo kom je ook uit op die kindertekeningen, oude dagboeken of foto’s uit een ver verleden.

Weet jij nog wat je als kind wou worden? Herinner je zelfs nog je voornemens van een paar jaar geleden? Waar ligt het aan dat je ze wel of niet behaald hebt?

Wat is een dromenbord?

Een leidraad om gedurende je leven, jaar, week of dag gefocust te houden op je doelen is een dromenbord.

Heel vaak wordt namelijk gedacht aan kinderlijke kribbels of geknoei met prentjes en lijm als je hoort spreken over een dromenbord. Het draait echter om veel meer dan dat. Elke visuele verzameling van je wensen en dromen die je mooi kadert, waar je quotes aan toevoegt en die jou inspireert om je plannen verder te zetten, is een vorm van een visiebord. Hoe kleurrijk of zwart-wit, abstract of concreet jij het maakt, kies je volledig zelf.

Waarom een visiebord?

De sleutelwoorden hierbij zijn inspiratie en motivatie. Wanneer je wekelijks, dagelijks of zelfs meermaals per dag herinnerd wordt aan de doelen die er voor jou echt toe doen, zal je makkelijker nee zeggen tegen de zaken die aan geen enkel doel bijdragen. Je zal je openstellen richting je wensen. Zo kan je focus plots gaan naar die kleine advertentie waarmee je verder raakt. Je aandacht zal aangetrokken worden door alles wat te maken heeft met je dromenbord.

Weet wat je wil

Daarom is het van cruciaal belang om je bord zo volledig mogelijk te maken. Betrek dus alle aspecten van je leven erbij en pluis uit hoe jij elk gedeelte in de toekomst wilt zien uitbreiden. Dit gaat over je fysieke omgeving, carrière, relaties, plezier en ontspanning, persoonlijke groei, gezondheid en je financiën.

Verzamel afbeeldingen

Nu je hebt nagegaan hoe je je leven wilt inrichten, kan je op zoek gaan naar passende afbeeldingen. Wanneer je foto’s voorziet waar personen op zichtbaar zijn, zorg er dan voor dat hun gezicht niet zichtbaar is. Het onderbewustzijn gaat immers niet zoals je aandacht met een kleine focus te werk maar met een brede lens die alles opneemt en probeert aan te trekken. Als je dus een outfit kiest waarvan je de schoenen niet mooi vindt, kan je vriendin juist die schoenen kado doen “omdat die op je wensenlijstje staan”.

Zo werkt ook het universum. Als je een foto van een blij koppeltje op je bord hangt, zou het goed kunnen dat je op je droomvakantie veel tegenslag meemaakt maar wel een blij koppeltje in diezelfde houding zal zien voorbij wandelen. Wat zou je dan veel kunnen vloeken. Let dus vooral op dat je dromenbord de juiste standpunten, kleuren, afmetingen, etc bevat zoals jij het volledig zou willen. Indien twijfel, zal je je dagelijkse herinnering niet ten volle wensen en daardoor je onderbewustzijn doen vissen met een net met heel grote gaten.

Plan tijd hiervoor in

Je hoort het al; dit gaat tijd kosten. Voorzie die dan ook. Visualiseren is een gewichtig element van je hele voorbereiding. Dit is geen taak die je tussen de soep en de patatten kan afhaspelen puur omdat je een dromenbord wilt hebben.

Het is ook geen eindige taak. Hoezo? Je dromen kunnen veranderen en je doelen kan je bereiken. Wanneer je een doel behaald hebt, kan je op je dromenbord een grote kleurrijke sticker “OK” of “DANK U” plakken. Dan kies je je volgend doel uit om een nieuw actieplan voor op te stellen. Maak er dan ook een terugkerende activiteit van om een nieuwe combinatie te creëren op je bord of om zelfs vanaf nul deze oefening te herhalen.

Kies je canvas

Er zijn heel wat opties om je dromenbord mee te creëren. Wanneer je leven zich vooral digitaal afspeelt, is het mogelijk om je dromenbord in Canva te creëren, een beetje zoals ik mijn bureaubladachtergrond heb gemaakt. Zorg dat die grote afbeelding kan afgeprint worden en opgehangen of op je gsm wordt ingesteld zodat je die regelmatig tegenkomt.

Als je daarentegen graag iets tastbaars hebt, kan je kiezen voor een mooie schilderscanvas, een groot karton of een notitieboek. Wat je ook kiest, je moet het meermaals per dag kunnen tegenkomen zonder dat je eraan mag storen (want dit werkt averechts).

Creëer je collage

Alle afbeeldingen die je verzameld hebt, horen nu samen te komen op je gekozen canvas. Voorzie voldoende witruimte tussenin zodat je dromenbord niet “verzadigd” lijkt. Dit kan gevoelens van overdaad, onbereikbaarheid, ongeloof en frustratie teweeg brengen en dat is nefast voor deze opdracht.

Voeg inspiratie toe

Om je visualisatie kracht bij te zetten, moet je je hersenen doen lezen en niet alleen dromen. Kies sleutelwoorden, spreuken, quotes van beroemde mensen of slogans die jou doen denken aan je doelen en je ideale leven. Leg deze als laatste op je collage of schrijf ze zelf erbij en bevestig alles zodat je dromenbord een beetje definitief wordt. Beschouw het als een plechtige belofte aan jezelf dat je je bord als boodschappenlijst gaat gebruiken en het leven als winkel benut.

In het oog

Net zoals een boodschappenlijst is je bord pas nuttig als je die kan raadplegen op regelmatige basis. Je laat die dus niet op het keukenaanrecht achter. Kies dus een plek waar jij regelmatig komt zonder dat het hele gezin het moet zien. Het is nu eenmaal een intieme denkoefening die voor jou veel kan betekenen maar die niet moet gezien worden door gasten die gebruik willen maken van het wc. Je decoratie op wc kunnen natuurlijk wel kleine hints zijn naar je grotere bord.

Als je gekozen hebt voor een groot canvas, stel ik voor om je dromenbord in je kleerkast of je thuiskantoor te hangen zodat je die dagelijks één à twee keer kunt zien en je enkel degenen erbij betrekt die je erbij wilt betrekken.

Indien je een notitieboek gekozen hebt, kan de handtas of het nachttafeltje je soelaas bieden als dagelijkse reminder.

Voor de digitale variant raad ik af je hele bureaublad ermee te vullen om dagdromen te vermijden. Je kan echter perfect je vergrendelingsscherm inrichten met deze afbeelding.

In een klein hart

Lijkt dit een oefening waar jij je niet alleen aan durft wagen of lukt het niet om zelf een ogenblik ervoor in te plannen? Maak dan zeker gebruik van mijn Workshop Dromen Waarmaken te Sint-Truiden. Voor slechts €10 p.p. voorzie ik mijn laptop, printer, karton, scharen, lijm en kleurrijke stiften incl een drankje om je op te stellen voor succes. Schrijf je dus tijdig in.

Veel succes!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *