Hoe misbaar ben jij?

Misbaar is een vies woord omdat dit heel vaak een negatieve connotatie heeft. Als er één grote boodschap is bij efficiënt ondernemen, dan is het dat je iedereen misbaar moet kunnen maken: je bedrijf mag niet afhangen van één persoon. Daarom vraag ik me af: hoe misbaar ben jij?

Kan ik gemist worden?

Toen ik jaren geleden startte in bijberoep, bestond mijn verdienmodel uit uurtje-factuurtje. Ik deed enkel administratieve ondersteuning en ruilde zo tijd voor geld – uiteraard met goede werkresultaten en niet met luilakken. Wanneer ik dus niet werkte, kwam er ook niets binnen.

Naarmate efficiëntie steeds meer mijn stokpaardje werd, zocht ik ook voor mezelf naar een meer stabiel inkomen samen met meer vrijheid. Dit doe je niet even op 1-2-3 maar ben ik al meer dan een jaar aan aan ’t werken.

Voor mij betekent die efficiëntie dat ik mijn kennis en kunde op meerdere manieren moet kunnen verspreiden onafhankelijk van eigen tijd. Begin 2021 bracht ik mijn eerste cursus uit, namelijk Efficiënt Ondernemen Skill, waarmee zaakvoerders zelf de A.N.F.R.A.-methode leren toepassen op hun bedrijf.
Daarnaast ga ik anderen leren om met een inbox zero te werken. Zo kan ik enkel de structuur aanbrengen en kunnen de klanten er zelf mee aan de slag of kan dit eenvoudig uitbesteed worden.
De volgende stap is investeren in een groter softwarepakket zodat er meer automatisaties mogelijk zijn. Ik zit momenteel namelijk aan een plafond met de huidige combinatie van systemen. Altijd blijven werken aan je business!

Wanneer ik dit jaar vakantie neem, merk ik wel dat er bepaalde zaken kunnen verderlopen zonder mijn directe input. Ik ben dus al meer misbaar dan vroeger.

Ben jij misbaar?

Zoals je kan lezen, heb ik mijn doelstelling van misbaarheid nog niet behaald. Uiteraard kies je volledig zelf in welke mate dat jij misbaar wilt zijn in je bedrijf.

Beeld je eens in: je wilt op vakantie gaan en je bedrijf moet zichtbaar blijven. Kan je je berichten op voorhand maken en inplannen? Heb je een interne of externe medewerker in je team die zich daarmee bezig houdt? Of moet je tussentijds vanop vakantie berichten gaan toevoegen?

Bekijk ook even het volgende: je business heeft een webshop. Het gaat over fysieke producten die verzonden moeten worden. Wanneer jij op vakantie wilt gaan, kan je dit aankondigen of voor vervanging zorgen. Stel nu dat je ziek valt. Welke taken gebeuren niet?

Stel dat je een interessante opleiding of seminar wilt volgen, of dat een drukbezocht netwerkevent eraan komt, kan jij gaan of verlies je hier inkomsten mee? Je moet nochtans regelmatig kunnen werken voor en aan je business!

Wanneer je deze voorbeelden zo hoort, hoe misbaar ben jij dan?

Maak iedereen misbaar

Ik zeg het nogmaals; dit klinkt zo negatief maar het maakt het niet minder waardevol. Jij wilt als zaakvoerder je tijd spenderen zoals je het zelf het beste inschat. Je werknemers willen ook hun verlof kunnen nemen of thuis uitzieken zonder zich druk te maken over werk dat hen ligt op te wachten bij terugkeer.

Daar draait efficiëntie dus ook om: zo min mogelijk werklast én back-ups voor de manuele taken.

Ongeacht of je nu al misbaar bent of niet: neem tijd apart om te werken aan je business. Ga na waar de werklast te hoog zit en zoek naar oplossingen. Zowel jij, je gezin en je bedrijf zullen je dankbaar zijn.

Voor al je vragen, opmerkingen of input, word lid van de Facebook-community Boost je Efficiëntie. Denk eraan: efficiënt ondernemen kan je leren!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *