Hoe word je schuldenvrij?

Op eender welk punt in je leven heb je al eens een schuld. Dit kan gaan van een poefje op café of bij een vriend tot een openstaand saldo bij kredietkaarten of een hypothecair krediet. Geld lenen kost ook geld en je wilt zeker niet gekend staan als poefschuimer. Kom dus nu te weten hoe je terug schuldenvrij kan raken.

Het sneeuwbaleffect

Wanneer je informatie opzoekt over schulden aflossen of schuldenvrij worden, kom je heel vaak het woord sneeuwbaleffect tegen. De algemene definitie volgens Vandale hiervan is “een snel in kracht of omvang toenemend gevolg”. Je kan het best onthouden door een sneeuwbal voor te stellen die van een besneeuwde berg afrolt; des te lager die rolt, des te sneller de sneeuwbal zal gaan en en des te groter ze zal worden.

Amerikaans begrip

De term sneeuwbaleffect wordt het vaakst in de Verenigde Staten gecombineerd met schuldaflossingen. Daar wordt ermee bedoeld dat je je schulden in een bepaalde volgorde aflost waarbij je steeds de minimum bedragen aflost en een klein beetje overschot gebruikt om op één schuld meer af te betalen. Wanneer die eerste schuld afbetaald is, kan je dat volledig aflossingsbedrag overhevelen om bij de volgende schuld sneller af te lossen.

Mogelijke volgorde

Je kan deze methode op twee manieren toepassen. Zo kan je eerst de kleinste aflossingsbedragen voorrang geven zodat je van het kleine grut eerst af bent en je meer en meer het effect zal voelen van meer en meer schuldenvrij te worden. Je kan daarentegen ook prioriteit geven aan de leningen met de grootste intrestvoeten. Voor beide aanpakken zijn er wel voor- en nadelen. Uiteindelijk hangt veel af van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Mijn keuze gaat meestal uit naar degene met de hoogste intrestvoet maar hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten bij.

Aflossingen met sneeuwbaleffect in België

Wat je allereerst nodig hebt, is zicht op je eigen situatie. Pas van zodra je weet welke schulden je hebt, welke bedragen je maandelijks moet voorzien en hoeveel intrest er te betalen is op elke schuld, kan je je prioriteiten kiezen. Ik raad aan om niet alleen rekening te houden met intrestvoeten maar ook te kijken naar fiscaal voordeel. Als een openstaand saldo ook fiscaal voordeel met zich mee kan brengen zoals een hypothecair krediet of schuldsaldoverzekering, laat je deze best nog lopen. Ja, zelfs al zou het de volgende af te lossen schuld zijn.

Een tweede aandachtspunt is je verbrekingsvergoeding. Velen zouden namelijk denken dat de banken en kredietkaartmaatschappijen blij zouden zijn om hun geld sneller terug te zien. Niets is echter minder waar! Zij leven net van de intrest die je betaalt. Wanneer je dus een vervroegde aflossing zou doen of elke maand meer zou storten dan het voorziene bedrag, wijk je af van je contract dat tussen jullie voorzien is. Daar hangen belangrijke consequenties aan vast.

Op het ogenblik dat je je openstaande saldo en intrestvoeten navraagt of opzoekt, controleer je best ineens alle details. Kijk na of je zelf je bedrag mag verhogen van je maandelijkse terugbetalingen. Vraag hoeveel vergoeding je moet betalen wanneer je vroegtijdig aflost. Vergeet hierbij zeker niet je dossierkosten. Deze kunnen namelijk enorm oplopen vergeleken met het interestbedrag dat je uitspaart op de rest van je aflossingen. Soms ontdek je bij het opmaken van de balans dat je beter je aflossingen laat lopen voor de resterende termijn dan te proberen er vroeger een einde aan te maken. Dan kan je met een opgelucht hart de volgende schuld onderzoeken.

Wat denk je?

De meeste gegevens en berekeningen zijn heel eenvoudig te maken waardoor je overzichtelijk, gestructureerd en efficiënt schuldenvrij kan worden. Heb je echter moeite om alles in kaart te brengen of prioriteiten te stellen, mag je me steeds contacteren. Ik hou van berekeningen en overzicht creëren alsook het gevoel van vooruitgang. Vraag me dus snel!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *