|

Jouw 19 voor 2019: lukt het niet om eraan te beginnen?

Je wilt vooruit in het leven maar lijkt niet te starten. Je wilt van 2019 JOUW jaar maken maar je weet niet waar beginnen. Uiteindelijk heb je enorm veel doelstellingen maar je kan door de bomen het bos niet meer zien.

Klinkt dit zoals jou? Wil je er ook komaf mee maken? Wil je je dromen najagen?

In mijn blogpost Mijn 19 voor 2019 heb ik toegelicht wat ik dit jaar alleen al wil waarmaken. Voor velen is dit een wow-gevoel. Dit komt veroorzaakt worden doordat ze niet één doel verwoord krijgen, laat staan 19 maar ook omdat ze schrik hebben doelen te stellen en ze niet te behalen. Vooral dit laatste werkt verlammend.

Wees dapper

Je staat er niet alleen voor; ik help je verder. Wacht dus niet op volgend jaar om een nieuwe lijst op te stellen, wacht zelfs niet tot komende week. Pak je agenda en voorzie tijd verspreid over de komende dagen. Begin er nu aan.

Wees realistisch

Leg de lat niet te hoog; het moet namelijk gaan over activiteiten of aankopen die je dit jaar wilt zien gebeuren.

Wanneer je €1500 per maand verdient, nu €500 op je spaarrekening hebt en €50 per maand spaart momenteel, ga je dus niet op je lijst zetten om tegen december 2019 €5000 te willen sparen. Stel jezelf echter voor dat je elke maand €75 spaart ipv €50 en zoek naar strategieën om dat ietsje meer te verdienen of ergens te besparen.

Een tweede voorbeeld: iedereen weet dat een zwangerschap ongeveer 9 maanden duurt. Je kan dus niet inplannen om in juli de pil te laten en dit jaar nog te bevallen.

Denk tijdsgebonden

Hier hangt ook tijd aan vast; er zijn nog 46 weekends, 46 vrijdagavonden en voor sommigen zelfs iets minder dan 20 vakantiedagen over om je doelen op in te plannen. Je stelt jezelf dus op voor falen als je “50 best dates” wilt doen met je geliefde dit jaar. Eentje per week is wel voldoende. 😉

Zorg voor variatie

Je kan elke vrijdagavond van dit jaar iets als doel gesteld hebben maar als het steeds gaat over een nieuw restaurant bezoeken, ligt de uitdaging erin om de spanning er nog in te houden. Ofwel heb je een nieuwe gewoonte gekweekt en spreek je niet meer over een doel, ofwel beschouw je dit als één doel en ben je tegen het einde van het jaar 52 restaurantrecensies rijker en veel centen kwijt.

Kies voor buitenactiviteiten, kleine aankopen, koppelactiviteiten, een grote aankoop of vakantie, familie-activiteiten of persoonlijke doelen die van niemand afhangen behalve jezelf. Ik help je even op weg.

Leuke activiteiten

Geniet je ervan om samen naar de film te gaan? Leg dan de agenda’s samen en pin die datum. Is een boek meer je ding? Dan kan je je leeshoek als DIY-project voor 2019 opschrijven. Ben je vooral een fervent zwemmer? Agenda erbij en wekelijks, tweewekelijks of maandelijks inplannen. Whatever sparks your joy.

Reizen

Het leven is pas volledig in mijn ogen als je verder bent geweest dan je thuis-werkverkeer. Voorzie dus een weekendje of vakantie weg. Bekijk zeker eens de cadeaubonnen waarmee je B&B’s kunt verkennen of bezoek die vakantiebestemming van zoveel jaren geleden om er herinneringen aan toe te voegen.

Nieuwe gewoontes

Heb je altijd al eens yoga willen proberen? Ben je het beu zo vaak te snoozen om telkens te laat op te staan? Wil je een spaarplan opstellen?

Probeer met een 15 dagen challenge aan iets nieuws te beginnen of kies voor een uitdaging die je jezelf oplegt voor 30 dagen om zo in gang te raken. Het moet niets groots zijn. Kies de gewoonte die jij het liefst wilt aanpakken en vervang die door een andere.

Leer bij

Al is het maar één boek, cursus of youtube-reeks die je toevoegt aan je lijstje, alles wat je bijleert, kunnen ze je niet meer afnemen. Je kan er (meer) geld door verdienen of juist geld besparen.

Kijk dus eens rond wat je geld kost en je zelf zou kunnen leren. Bekijk daarnaast op je werk met de personeelsdienst welke cursussen relevant zijn en in de nabije of verdere toekomst voor jou een promotie kunnen met zich meebrengen. Het is trouwens sowieso een goede investering om bij te leren over budgetten, investeren of beleggen.

Schrijf

Je kan op meerdere manieren iets “van je af schrijven”. Ik maak mijn hoofd vaak leeg door alles op een blanco papier neer te pennen wat ik nog allemaal wil/moet doen. Daarna worden dit geordende taken of projecten in Google Cal, ToDoist of Trello. Zo krijg ik weer een rustig hoofd over alles wat in de toekomst ligt.

Het is ook een optie om op te schrijven wat gebeurd is. Hier ben ik ook mee bezig momenteel. Ik hou schriftelijk bij wat ik effectief gedaan heb. Zo kan ik nagaan wat mijn productiefste momenten zijn en voel ik me aansprakelijker om mijn tijd niet te verdoen maar aan mijn doelen en mijn omgeving te werken.

Een andere vorm hiervan is om een dagboek bij te houden. Ook weer veel mogelijkheden: een schrift mooi uitgeschreven of met veel afbeeldingen en tekeningetjes, of digitaal in je Google Drive, Evernote of Dropbox. Er zijn keuzes genoeg maar als je eenmaal je ding gevonden hebt, kan het je enorm verder helpen naar je doelen voor 2019. Maak het dus een doel op zich voor 2019.

Relaties

Niemand kan ontwijken dat er mensen in zijn/haar leven zijn. Nu kan je tevreden zijn over die mensen of niet maar je wilt sowieso bepaalde personen in je leven houden of zelfs enkele banden verbeteren. Stel je even voor wat je dit jaar allemaal wilt doen met hen en zo zal je snel meer dan 19 activiteiten kunnen bedenken. Beperk je toch maar een beetje of je variatie valt weer weg. 😉

Denk aan je gezondheid

Niemand kan er nog omheen; je gezondheid is de basis van alles. Wanneer je deze lijst opstelt, zet je er dus best ook enkele gewoontes bij die goed zijn voor je lichaam en geest.

Ontdek meditatie, probeer een nieuwe sport, waag je aan de Start-to-Run of schrijf je in voor een obstacle run. Daarenboven moet je niet ontkennen dat wat je in je lichaam steekt het grootste effect heeft op je gezondheid. Stel als doel voldoende water te drinken, minder koolhydraten te eten, meer fruit en groenten in huis te halen of nieuwe vlees- en vissoorten te leren kennen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Financiële doelen

Sparen, investeren en beleggen heb ik al eerder genoemd bij het item over “bijleren”. Breng het ook effectief in actie door een plan van aanpak op te stellen. Iets bijleren heeft nul komma nul nut als je de kennis niet implementeert.

Neem jezelf voor om een bepaald bedrag te sparen of een gedeelte van je gespaarde centen te beleggen of investeren. Bespreek dit zeker eens met je verzekeringsmakelaar of bankadviseur. Ieders situatie verschilt van een andere en je kan je hierbij dus best persoonlijk laten begeleiden.

Doe iets nieuws

Om met iets heel spannends te eindigen: doe iets wat je nog nooit gedaan hebt. Dat kan gaan over een concert of festival bezoeken, een hippe vakantiebestemming beslissen of een nieuwe boetiek ontdekken.

Je kan je inschrijven voor vrijwilligerswerk of regelmatig je oudere buren vragen of je ze kan helpen. Probeer eens bloed te doneren; dat kan heel wat leuks in petto houden. Tenslotte is doneren een geweldige manier om je oude spullen een nieuw leven te geven. Het zijn soms de kleine dingen die enorme impact kunnen maken.

Heb jij ondertussen voldoende inspiratie? Durf je mij je lijst te bezorgen?

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.