€1138,22 aan vaste onkosten: hoe doe ik het?

Er zijn heel wat betalingen die je elke maand moet uitvoeren. Iedereen vraagt zich dan wel eens af of ze niet teveel betalen en of ze niet iets vergeten. Ik wil je graag laten zien wat mijn maandelijkse vaste kosten zijn zodat je kan vergelijken. Als je zelf goedkopere voorzieningen hebt of wilt weten bij wie ik ga, mag je me steeds iets laten weten.

Hypotheek

In 2011 heb ik samen met mijn vorige partner een huis gekocht. Het is een gezellig rijtjeshuis met de mogelijkheid tot vier slaapkamers, een ruime salon en eetkamer, een grote keuken en een kleine tuin met terras.Toen we uiteen gingen, heb ik een kleine renteloze lening afgesloten met mijn mama om hem uit te betalen en tegelijk de lening laten herbekijken. Er is nog bijgeleend voor de notariskosten en dat zorgt voor een totale afbetaling aan de bank elke maand van €667,02.

Mijn schulden bij mijn mama zijn bijna volledig afgelost. De laatste loodjes betaal ik af met €100 per maand. Hou ook in rekening dat ik elk jaar nog €132,02 aan schuldsaldoverzekering betaal en een kleine €400 aan Kadastraal Inkomen.

Huisverzekering

Of je nu huurt of gekocht hebt, een huisverzekering is onvermijdelijk. In ruil voor een lagere interestvoet is deze afgesloten bij de bank en betaal ik €81,92 per kwartaal. Hieronder valt ook een familiale verzekering.

Verplichte bijdragen

Naast je (zo goed als) verplichte huisverzekering zijn er ook een aantal zaken die je moet incalculeren. Zo denk ik aan je mutualiteit (€17,70 per maand), de verplichte bijdrage aan de Sociale Kas (€52 per jaar) en de jaarlijkse kosten van afvalverwerking (€123,85).

Nutsvoorzieningen

Een volgende vaste kost is je verbruik van water, elektriciteit en verwarming. Hier wordt ongeveer om de andere dag een douche genomen door twee volwassenen en ‘s avonds opgewarmd tot 21°C. We hebben lekker gezellig een aquarium met visjes die ons toelachen wanneer mijn vriend eten geeft en van de tv en laptop staat minimum eentje na thuiskomst op voor vertier, werk of achtergrond.

Deze gewoontes zorgen voor een waterfactuur van €61,97 per kwartaal. Daarnaast betalen we €46,22 aan elektriciteit. Dat laatste gaat binnenkort wel omhoog gaan want ons verbruik is het voorbije jaar vermeerderd en de afrekening komt eraan. Jaarlijks wordt er ook voor zo’n 1200 liter mazout afgenomen wat overeenkomt met een totaalbedrag van ongeveer €850.

Luxevoorzieningen

Naast de nutsvoorzieningen heb je ook enkele luxueuze voorzieningen waar je tegenwoordig moeilijk zonder kan. Je weet het wel, ik heb het over je gsm, internet en auto. Over tv en radio wil ik nog discussiëren; volgens mij kan je eenvoudiger zonder die twee als je tenminste internet hebt. Denk maar aan Netflix, podcasts, Youtube en internetradio.

Voor mijn gsm en internet betaal ik maandelijks €81,55. Daarnaast rij ik met een Ford Ka van 2009. Hiermee tank ik voor zo’n €80 elke maand en betaal ik verzekering aan €26,69. Bovendien geniet ik van een blauwe zone voor mijn deur en kan ik voor €75 per jaar parkeren zonder op een parkeerschijf te moeten kijken. Autobelastingen tenslotte komen jaarlijks op zo’n €180 neer.

Persoonlijke keuzes

Je kan opteren voor bus of trein, een dikkere auto en zwaarder of lichter internet. Er zijn mensen met voorkeur voor een villa of een chalet. Wil je kort bij huis werken of in de hoofdstad? Alles hangt af van je eigen gewoontes en wat je ervoor over hebt. Dit zijn de prijskaartjes van mijn huidige keuzes.

Er is echter nog meer in mijn maandelijks budget. Die beschouw ik niet als vaste kosten die iedereen moet voorzien. Ik heb ook nog een hospitalisatieverzekering, doneer elke maand aan een goed doel, ben gesyndiceerd en doe aan pensioensparen. Maandelijks zijn er ook meerdere spaaropdrachten om reserves op te bouwen, te investeren of te spenderen aan vakanties.

Tenslotte bepaalt je voedingskeuzes ook heel veel van de rest van je budget. Daarom dat ik deze niet inbegrepen heb. Je kan ervoor kiezen om regelmatig te gaan uiteten of restjesdagen in te schakelen. Dit moet je volledig zelf bepalen en budgetteren. Kies naargelang je inkomsten, je onkosten en je principes welke producten uit welke winkels je gaat halen.

Mijn totaal

Al deze onkosten waar ik maandelijks niet onderuit kan, tellen op tot €1138,22 dat ik moet voorzien. Hiermee heb ik dus een rijtjeshuis, nutsvoorzieningen, gsm- en internetverbruik, een auto met bijhorende kosten en de verplichte bijdragen.

Met de rest van mijn inkomsten kies ik voor eten en uit eten gaan voor zover mijn budget het toelaat. Daarnaast betaal ik de kosten van een zelfstandige bijverdienste waarmee ik nog meer inkomsten verwerf. Ik vind het bovendien belangrijk dat er voldoende gespaard wordt zoals pensioensparen en aparte rekeningen als buffer vullen en dat ik kan doneren aan een goed doel van mijn keuze. Het overblijvend bedrag kan ik vrij spenderen aan kapper, manicure, pedicure en nieuwe kleren of schoenen. Zalig toch?

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.