|

Van verre droom naar behaald doel in 90 dagen

Het is enorm belangrijk je dromen voor ogen te houden maar hoe werk je dit uit naar je dagelijkse leven? Hoe ga je van een droom naar een plan?

Dromenbord

Allereerst moet je je dromen zo concreet mogelijk maken. Schrijf neer wat je wil, hoe het eruit moet zien en maak een dromenbord. Gebruik dit dan om je focus te behouden wanneer het neerkomt op datgene dat ertoe doet: de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken om je droom steeds meer te benaderen. Maar hoe kom je daar?

Droom tot doel

Wanneer je weet wat je wil, zal dit slechts een droom blijven als je er geen doel van maakt. Het onderscheid tussen droom en doel is S.M.A.R.T.

 • Specifiek: van toepassing op jou en concreet benoemd wat je wil
 • Meetbaar: “rijk” is vaag en ergens in de verte. Pas wanneer je weet hoeveel geld je wilt om je rijk te kunnen voelen, is er een meetbaar doel. Ook termen zoals “meer vrije tijd”, “meer tijd met het gezin” of “vaker gaan sporten” zijn niet omgezet in getallen.
 • Acceptabel: jij moet het ervoor over hebben om dit doel te bereiken. Hierbij hoort ook het feit dat anderen het mogelijk niet zullen begrijpen en zich afzonderen van je. Heb jij dit ervoor over? Bedenk wel dat je doelen buiten je comfortzone liggen en soms minder aangename keuzes met zich meebrengen.
 • Realistisch: dit is van groot belang om er zelf in te kunnen geloven. Als jij iets nastreeft dat niet mogelijk is in die tijdspanne of in dit universum, zal je enkel met tegenslagen geconfronteerd worden en je motivatie zal enorm op de proef gesteld worden.
 • Tijdsgebonden: zolang je er geen deadline op plakt, blijft het een droom. Elke letter van S.M.A.R.T. moet voldaan zijn zodat je vol voor je dromen kunt gaan. Denk ook bij het kiezen van de deadline dat dit voor jou realistisch is en dat je accepteert dat je elke stap naar je doel in die tijdsspanne moet uitvoeren bovenop alles wat je al gepland hebt. Sommigen geven er niet om zich weken of maanden aan een stuk aan hun computer gekluisterd te zijn om hun programmering op punt te stellen. Anderen willen zeker elke dag twee uren gaan fitnessen om aan hun droomlichaam te werken. Het is hoe jij kiest.

Doelen voor 2019

Nu je weet wat je wil en er een doel van gemaakt hebt, is het tijd om vast te leggen welke je dit jaar wil bereiken. Doorloop de volgende stappen met je prioritair doel en kies je volgende doelen naargelang je agenda het toe laat.

Opsplitsen per kwartaal

Het grootste werk kruipt in het S.M.A.R.T. maken van je dromen. Voorzie hier dus voldoende tijd voor.Als je doel correct is uitgewerkt en dus meetbaar is, zal je eenvoudig kunnen berekenen hoeveel je in een kwartaal ervan wilt bereiken.

 • rechtlijnig verband: Stel dat je 6 kamers wilt renoveren in je huis. Als je dit op een jaar tijd wilt doen, heb je 2 maanden per kamer de tijd.
 • exponentieel verband: Naarmate je meer doelen af vinkt, zal je sneller je volgende doel bereiken. Bijvoorbeeld een winkeltje die kan genieten van mond-aan-mond-reclame: één tevreden klant die al haar vriendinnen vertelt over haar nieuwste aankoop enzoverder, enzoverder.
 • stagnerend verband: naargelang je doelen behaalt, zal de volgende zwaarder worden. Stel dat je 150 kg wilt kunnen drukken in de fitness, zullen de eerste kilo’s sneller vorderen dan die letterlijke laatste loodjes.

Tijd voor actie!

Nu je weet wat je de komende drie maanden moet doen, is het tijd om dit in actie om te zetten. Breek dus elk tussendoel op in kleine hapklare brokken die je in je agenda plaatst en doet. Klinkt eenvoudig, niet?

Analyse, evaluatie, bijsturen

Om te weten of je goed bezig bent, moet je je vooruitgang steeds bijhouden. Zo kan je tijdig ontdekken of je je agenda of je tussendoelen moet herevalueren. Zorg dus dat je je getallen kent.

 • je onkosten: kan je ze verlagen zodat je meer kan sparen?
 • je inkomsten: kan je ze verhogen zodat je extra investeringen of uitgaven kan doen?
 • je kennis: welk niveau heb je nu op vlak van gekozen cursussen of kundes? Weet je wat je moet doen om het te verbeteren?
 • je tijd: hoeveel tijd heb jij nodig om bepaalde taken uit te voeren?

Wanneer je deze vragen kan beantwoorden voor elk doel, heb je alle tools in handen om verder te werken aan je doelen.

Succes!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *